Търсене

Движението и биодобавките укрепват мозъка

0 коментара

Неврофизиолозите са категорични: нарушенията на паметта в третата възраст са свързани с промени в активността на главния мозък. С напредване на годините отслабва възбудимостта на нервните клетки, понижава се активността на основните нервни процеси - възбуждане и задържане.

Това, от своя страна, забавя възможността на човека да прехвърля вниманието си от един обект на друг. Ако възбуждането преобладава, в сравнение със задържането, се появява т.нар. старческа разсеяност.

Ако преобладава задържането, настъпват проблеми с паметта. Дали те са сериозни, човек може да се ориентира по различни тестове. Важни са отговорите на следните въпроси: често ли изпадате в състояние на словесен вакуум (при него искате да кажете нещо, а нямате думи); трудно ли си спомняте имената на близки хора; случва ли ви се да не знаете къде се намирате. Ако отговорите на тези въпроси са „да", вероятно имате проблем с паметта. Какъв точно е той, трябва да се изясни чрез консултация с лекар, който може да открие причините за паметовите нарушения. Първата от тях е свързана с кръвообращението. Премине ли кръвното налягане нормата -120 (горна граница) на 80 (долна граница) мм живачен стълб, съществува риск за паметта. По правило всичко, което затруднява движението на кръвта, е вредно за мисловните процеси. Сериозна причина за слаба памет е злоупотребата с алкохол. При алкохолизма забравянето може да се съчетае с фантазии на пациента - измисляне на нереални случки и събития.

Според причината, довела до болестни промени в паметта, се препоръчват различни медикаменти (ноотропи лекарства, невропептиди и др.), както и биодобавки (гинко билоба). Паметта може да се подсили с подходяща диета. Добре е всекидневното меню да включва повече зеленчуци, плодове, риба, зехтин и по-малко сол. Задължително е да присъстват витамините от групата В, също С и Е. Най-добре е пациентите да се хранят често и по малко, за да поддържат в норма нивото на кръвната захар, което е необходимо за оптималната мозъчна дейност. Препоръчително е да се консумират повече пълнозърнести храни и бобови растения с високо съдържание на магнезий, бета-каротин, фолиева киселина, калций, мед, желязо, йод, манган, селен, цинк, незаменими мастни киселини, растителни пигменти и витамин В, С и Е. За запазване на паметта е много важен постоянният ритъм на движение и почивка.

Разходките в подходящо време могат да се редуват със слушане на музика или четене на книга. Не е разумно да се прекара денят единствено в гледане на сериали и слушане на новини. Пасивното приемане на информация не е достатъчно. Тя трябва да се обсъжда, да се анализира. Още по-добре е, ако човек се отдаде на някакво хоби.

Цялата статия...

Картите Връщат любовта в брака

1 коментара

Елена Лалова е ясновидка с над 20-годишна практика и притежава сертификат от българската асоциация „Феномени". Дълги години изучава приложна радиестезия, с помощта на която открива изчезнали хора и предмети. Работи с целия спектър на езотеричното познание - астрология, френология, нумерология и най-вече гадаене на карти Таро.

Упражнява познанията си върху комплект Златно таро на Нефертити. Картите са 78 на брой и включват 22 аркана, т.нар. тайнства. Може да гадае само на тях или на целия комплект, в зависимост от различните желания на посетителите й. Феноменалното при картите Таро е, че притежават способността да сформират правилен отговор при зададен въпрос. „Отгатват всичко, при това с голяма точност.

Например, ако млада жена попита кога ще се омъжи, тарото дава определен период и подробности за характера на човека, който ще й стане съпруг", обяснява ясновидката. Според нея гадаенето с карти Таро трябва да се прави най-много веднъж в месеца. Самият ритуал не е Желателен за практикуване повече от десет пъти на ден. „Тарото тегли страшно много енергия от слънчевия сплит Ако ясновидецът прекали с гадаенето, може да стигне и до припадък" предупреждава Елена. Най-подходящият период за гледане е около църковни празници, защото тогава астралните канали са много силни. Не е хубаво да се гледа на карти Таро след полунощ, защото тогава лесно могат да се привлекат лоши и нечисти сили. Елена твърди, че освен отговори на въпроси, картите показват и дали енергийното поле има нарушения - магии. Ако има, незабавно трябва да се развалят с леене на восък или с четене на църковната Киприянова и Василиева молитва. „Хубаво е да се приеме християнската вяра, защото тя изгражда много силна защита срещу магии. Хората, които не са кръстени, са много по-уязвими", категорична е специалистката по таро. „Понякога човек изкупва карма от предишни Животи, без да му е направена магия. Доказано е, че душата реинкарнира 77 пъти и при всяко от тези прераждания тя изкупва предишните си грехове" допълва Елена.

Цялата статия...