Търсене

Сейшелски острови - рай за водолази и влюбени

0 коментара

Идиличната почивка на брега на Индийския океан ще ви подари незабравима почивка и усещане за радост и щастие

В Индийския океан, на североизток от Мадагаскар, се намира архипелагът Сейшелски острови. Тяхното откритие принадлежи на мореплавателя Васко да Гама. Дълго време те били необитаеми и само пиратите спирали за почивка или да изчакат бурите и в подготовка за нов грабеж.

Остров Мае

Той е най-големият остров на Сейшелите. Това са огромни гранитни скали, покрити с тропически гори в обкръжението на коралови рифове. Разрушавайки се, коралите стават бели и приличат на пясъчен прах. На острова има само един град - Виктория. Той е най-

малката столица в света. Ще ви бъде интересно да видите часовниковата кула, сградата на съда, умален модел на Малкия Бен в Лондон, Природо-историческия и Националния музей, пазара „Сър Пърси Селвин Селвин-Кларк". За съжаление един от най-големите мостове на столицата бе разрушен през 2004 г. по време на земетресението в Индийски океан.

От Мае е най-удобно да се предприемат разходки към другите острови на архипелага.

Водолазите намират кораловите „градини" на Сейшелските острови невероятно красиви. А тези, които не се престрашават да се потопят в прозрачните води с водолаз, могат да предприемат екскурзия с кораб и с възторг да съзерцават невероятни гледки, които по яркост не отстъпват на картините на постимпресионистите. На острова има 70 плажа и най-популярният е Бо Валон на северния бряг на Мае. А ако не обичате морските простори - очакват ви планини, водопади и гори. Сейшелите са дом на най-големите колонии морски птици.

Раят

Ако искате да оставите за малко яркото сейшелско слънце, идете в праисторическата гора Вали де Мей на остров Праслин. Той е коралов риф и е вторият по големина на архипелага -както по територия, така и по население. Неговите планини полегато се спускат към брега. Тук на 40-метрови палми (Кок дьо мер) растат най-големите орехи в света. Тяхната су-переротична форма дава на европейците повод да мислят, че сейшелската гора е истински библейски Рай. Може би затова тук обичат да пристигат на меден месец много влюбени двойки. А много бракове, сключени на Сейшелите, се

признават от различни държави, само трябва да бъдат заверени в посолствата. Сватбената церемония се извършва на плажа в градина с екзотични растения, в катедралата на Виктория. Дори и на океанското дъно, ако така искат младоженците. За букета, шампанското и романтичната вечеря, имат грижа от хотела.

Трябва да знаете

Островната държава Република Сейшели е разположена на 155 острова в Индийския океан. Предполага се. че австронезийски мореплаватели и арабски търговии първи са стъпили на островите. Но официално те са обявени от португалците през 1502 г. начело с адмирал Васко да Гама. Първите писмени свидетелства са от екипажа на английския кораб „Асенсион" през 1609 година. Почти 150 години след това островите остават незаселени. През 1742 г. на тях стъпват французите, а през 1756 г. командването на островите поема капитан Никол Морфе. По време на Войната с Великобритания френският администратор Жан Ба-тист Куйо де Кинсе отказва да воюва с британските кораби и успява да издейства неутралитет на заселниците на островите. Великобритания поема пълен контрол над Сейшелите през 1812 г.. а през 1814 г. е подписан т.нар. Парижки договор. В британска колония Сейшелите се превръщат през 1903 г.. а през 1976 г. стават независима република - член на Британската общност и на ООН. По конституция островите са 155 и само 33 са обитаеми. Също по конституция, островите се делят на Гранитни (вътрешни. 42 на брой). Северни коралови (2 на брой)Т Юзкни коралови (2 на брой). Амиранти (група от 29 коралови), Фаркухар (група от 13 коралови). Алдабра (група от 67 ниски коралови).

Екосистемата на Сейшелите е пострадала значително от ранните етапи на заселване на хората. Напълно са изчезнали сейшелският папагал, соленоводните крокодили, гигантските костенурки.

Площ: 455 кв. км

Климат: Субекваториален (морски).

Население: 81188 души.

Етнически групи: Имигрирали народности - от френски, африкански, индийски и китайски произход. Белите са предимно французи, а черните - източноаф-риканци.

Религия: Католици - 90%.

Административно деление: 23 окръга.

Държавно устройство: Република, държавен глава - президент, законодателен орган - парламент, изпълнителен орган - правителство.

Официални езици: Английски, френски и сейшелски креолски.

Официална валута: Сейшелска рупия. Официален празник: 29 юни. Икономика: Туризъм (70% от постъпленията в твърда валута), лов на риба тон, производство на кокосово масло, лека промишленост и др. Най-сериозни износни стоки - ванилия, кокосово масло, черупки от костенурки, кокосови орехи, гуано и сапун.

Столица: Виктория - 27 970 жители. Разполага с международно летище.

Цялата статия...