Търсене

Жребецът Фюри още препуска в спомените от детството ни

2 коментара

Американският сериен телевизионен филм „фюри" в никакъв случай не може да се нарече социалистически. Но май бе първият детски сериал, излъчван в социалистическите времена на България, когато родната телевизия едва прохождаше, филмът е от 116 тридесетминутни епизода и е създаден между 1955 и 1960 година. Продуциран е от Инкорпорейтид Телевижън Къмпани. Още с премиерата си на 15 октомври 1955-а, филмът се превръща в хит в САЩ, а после победоносно обикаля целия свят.

У нас лентата се излъчва в началото на шестдесетте години и стана любимо забавление на милиони български деца и възрастни. Обаянието на филма идва от добре подбрания актьорски състав - звездите Питър Грейвс в ролята на Джим Нютън, Уилям фосет като Пит, Боби Даймънд в ролята на Джой... Както и от изумителната дресура на коня Фюри! Прекрасната пасторална природа, драматичните ситуации, романтиката на майсторите на ласото, грацията и

мощта на дивите мустанги - всичко това в детските очи изглеждаше като величествена приказка за свободата, храбростта и приятелството.

Ранчото Брокън Хийл в девствените прерии на Дивия Запад се превърна за българските деца в символ на „американската мечта", напук на цялата идеологическа пукотевица срещу зашиващия капитализъм. Всеки от нас искаше баща му да е като Питър Грейвс и да си има кон, подобен на Фюри.

„фюриманията" стигна дотам, че по панаирите и луна-парковете въртележките с детски кончета масово се кръщаваха фюри, а по сергиите се продаваха снимки по петдесет стотинки с образите на Питър Грейвс и палавия му жребец. Върхът на сладоледа бяха едни детски панталонки с емблемата на Фюри, които струваха два пъти по-скъпо от останалата конфекция и много трудно се вреждаше човек да ги купи на детето си.

По-късно у нас се появи и серийният филм „Ласи" и чак тогава ни стана ясно, че той е направен по същия тертип като „Фюри", само дето главният герой тук беше куче, а не кон. За неизкушените във филмовото майсторство детски очи обаче и двата филма бяха безкрайно интересни, защото проповядваха любов към природата, животните и волния живот.

В някой от следващите броеве ще ви разкажем и за Ласи, но ще бъдем още по-доволни, ако вие със своите писма ни подскажете кой от култовите сериали на доброто старо време да представим по-нататък в нашата поредица.

Цялата статия...