Търсене

От 3000 столетниците ни са само 300

0 коментара

Цветан Минков е втори мандат председател на сдружение "Съюз на пенсионерите — 2004". Организацията е създадена от ръководителите на пенсионерски организации и движения, изградени след 1990 година, с участието на 520 учредители от цялата страна. До момента това е най-големият ленсионерски съюз у нас.
- Г-н Минков, могат ли хората, на които им предстои пенсиониране след 10 или 15 години, да са спокойни за старините си?
- През 2024 година влиза вторият стълб на пенсионната система. Според закона парите в този стълб се капитализират, разпределени в 10 частни фирми. От една година се формира и Сребърният фонд, но няма никаква гаранция, че тогавашните пенсионери ще получават това, което вземаме дори ние сега при рухване на пирамидата и малката държавна гаранция. Първите проблеми на пенсионната система в Гърция подсилват съмненията ни.
- Доходите на пенсионерите са ниски, дори мизерни. Отчитате ли най-страшното -повишена смъртност?
- В края на 2009 г. общият брой на пенсионерите у нас е 2 063 457, от които без трудова дейност са 55 246, а от останалите 1 633 709 са с пенсии за стаж и възраст без увреждания. Има и 374 502 души, които получават пари, защото са с увреждания.
През целия преход се стигна до повишена смъртност на възрастните хора. До 2000 година ние имахме над 3000 столетници, а сега са под 900 души. Благодарение на постиженията в медицината и на техническите науки става възможно да се предвижда по-голяма продължителност на живота с по-малко трудещи се. Разбира се, не смъртността
следва да е разковничето
за решаване на проблема за достоен живот.
- Пенсиите на българите са направо смешни спрямо европейските...
- Бях на конференция с партньорските пенсионерски съюзи от страните - членки на ЕС. Трябваше да обясним какви са парите за нашите пенсии. Останалите споделяха, че най-ниската пенсия в Гърция е 420 евро, а при финландците е 800 евро. Разказах, че максималното възнаграждение за прослужени години при нас е с таван 700 лв., т.е. 352 евро. Представяте ли си реакциите?
но борбата продължава и надеждата остава
- Кои са най-ощетени от непрекъснатите промени на пенсионната реформа - най-възрастните или тези, които сега излизат в пенсия?
- С подзаконови актове и „талантливи тълкувания" са напраени такива нарушения, че пенсиониралите се до 2000 година са дискриминирани. Особено ощетени са хората, които са спрели да работят между 1988 до 1992 година - там парите са намалени с половина, а на някой и с две трети.
- Вие сте споменавали няколко пъти, че пенсионният фонд се ограбва. Как става това?
- С нарушение на чл. 9, 68 и 104 от Кодекса за социално осигуряване с подзаконов акт на правителството за приравнен "трудов" стаж като основен множител при определяне на пенсиите. Представете си, че сте на 60-годишна възраст, но пенсионно сте осигуряван за 120 години. Това е станало в правителството на Иван Костов.
Тогавашният социален министър Иван Нейков внася, а парламентът одобрява подзаконов акт. На практика точките, които се получават при смятането на първа категория труд например, се приемат за реален трудов стаж. Ако например сте работили 20 години като военен летец, това се умножава по три и дава 60 точки.
Но с подзаконовия акт на Нейков точките - 60, стават реален трудов стаж. А в същото време вие не сте осигурявани за такъв период. В случая най-много такива години и най-високите пенсии са при хората, работили първа категория - военни, полицаи, миньори и така нататък.
Например двама летци - единият граждански, а другият -военен, вземат пенсии с доста големи разлики. И именно това са противниците на промените - военните. И по този начин пенсионният фонд губи пари. Точната цифра на фалшивите години в момента е 6 571 705 години, приети като верни.

Цялата статия...